اساتید حرفه ای میناکاری اصفهان

میناکاری با کیفیت

اساتید میناکاری اصفهان میراث دار هنر بزرگان کشورمان بوده و توانسته اند این گنجینه ملی را برای ما زنده نگه دارند. امروزه استادان برجسته میناکاری اصفهان شاگرادن فراوانی تربیت کرده که هر کدام در زمینه کاری خود از بهترین ها بشمار می روند. اساتید آموزش میناکاری علاوه بر تعلیم هنر میناکاری , در کارگاه های خود محصولات بسیار با کیفیتی تولید می کنند که هر کدام از آنها به مثابه یک اثر هنری ماندگار برای آیندگان به ارمغان خواهد رسید.

علاقه مندان به هنرهای دستی ایرانی می توانند آموزش جامع میناکاری را هم در نزد استاد و هم بصورت آنلاین از فروشگاه صنایع دستی هنر لوکس فرا بگیرند. پس از فراگیری دوره های مختلف آموزش میناکاری اصفهان , هنرآموزان می توانند ظروف میناکاری خود را نقاشی کرده و بصورت تجاری در بازار ارائه کنند. تمرکز هنر میناکاری در اصفهان بر روی فلز مس لعاب کاری شده است ولی کارگاه های مختلفی مشغول تولید ظروف میناکاری روی سفال نیز هستند.

اساتید حرفه ای مینا کاری و آموزش میناکاری

تولید یک محصول میناکاری شده توسط اساتید میناکاری اصفهان، مستلزم داشتن علاقه به این صنعت است؛ چرا که لطافت ها و ریزه کاری های بسیار دارد؛ در این هنر، فرد باید آنقدر صبر و حوصله داشته باشد که طرح جذابی تولید کند؛ همچنین باید به این حرفه علاقه قلبی داشته باشد؛ چرا که خلق آثار هنری تأثیرگذار، نیاز به خلاقیت و ذوق و قریحه دارد.

بعضی از صنایع دستی اصفهان که از روزگاران قدیم به یادگار مانده اند، هم اکنون متاسفانه در حال فراموشی می باشند؛ زیرا نه کارگاه های پررونقی برای آنها وجود دارد و نه کلاس آموزشی؛ معمولاً فقط یک نفر به عنوان استاد در آن فعالیت می کند که از استادکارش و یا خانواده اش و یا پدرش، آموزش ها را یاد گرفته است! اساتید و هنرمندان هنر میناکاری اصفهان می توانند تاثیر بزرگی در ترویج فرهنگ صلح دوست ایرانی به سراسر دنیا داشته باشند.

برجسته ترین اساتید میناکاری

محصولات میناکاری شده در حقیقت همان محصولاتی است که هر روزه استفاده می کنیم، با این تفاوت که هنر میناگری نیز روی آن پیاده شده است. در حقیقت، با خلاقیت یک استاد میناکار، می توان هر شکلی را میناکاری و زیبا کرد؛ همچنین از حالت روزمرگی خارج نمود و به حالتی جدید تبدیل کرد. در این مقاله و طی سرفصل های زیر، چند نفر از اساتید میناکاری اصفهان با هنرنمایی و سابقه فعالیت آنها معرفی می شوند. به این هدف که دروازه های جدیدی از علم و دانش میناکاری به روی مشتریان و خریداران محترم باز گردد:

  • استاد غلامعلی فیض اللهی
  • استاد شکر الله صنیع زاده
  • استاد ابراهیم زرقونی
  • استاد مرتضی اسماعیلی
  • استاد حسین اسماعیلی
  • استاد حسن خان فرامرزی
  • استاد احمد رائض
  • استاد سید محمد فقیهی

بیوگرافی اساتید میناکاری

استاد غلامعلی فیض اللهی

این استاد که هم اکنون در قید حیات است و حدود 60 سال سن دارد. او در خانواده ای هنرمند با ذوق و تجربه میناکاری، بزرگ شده است و هم اکنون آثار تاریخی ارزشمندی نیز دارد. ایشان از جمله اساتید میناکاری اصفهان است که به دلیل مهارتی که دارد در ساخت ضریح های حرم ائمه اطهار در ایران و عراق نقش آفرینی کرده است.

آثار ارزشمند این هنرمند در نمایشگاه های بین المللی آلمان، فرانسه، سوئییس، عربستان، ژاپن، مسکو، چین و کره جنوبی به نمایش درآمده است. ایشان همچنین رئیس اتحادیه صنف صنایع دستی اصفهان است و در دانشگاه هنر تدریس می کند؛ ضمن آنکه کتابی در زمینه هنر میناکاری نیز نوشته و چاپ کرده است. همچنین مدیر کمیسیون ماده 100 اصفهان بوده و در رشته های ورزشی و وکالت نیز مهارت دارد.

در بین آثار ارزشمند این استاد به عنوان یکی از اساتید میناکاری اصفهان، مواردی مانند گلدان میناکاری شده، بشقاب میناکاری شده با تصویر حرم مطهر در وسط آن، لیوان های میناکاری شده، تابلو سی و سه پل، تابلو “و ان یکاد”، قندان و آجیل خوری به چشم می خورند.

استاد شکرالله صنیع زاده

این انسان بزرگ که پدر شهید نیز بوده، نزدیک به 80 سال عمر کرده است و یکی از برجسته ترین اساتید میناکاری می باشد. او در بیشتر از نیم قرن پیش در اصفهان متولد شده است. این شخص یکی از هنرمندان ساخت درب ها و کتیبه ها و ضریح های مطهر ائمه در سراسر دنیا است؛ وی همچنین توانست در کارگاهش هنر میناکاری را بعد از مدت ها فراموشی، مجدداً احیا کند.

ایشان با یک هنردوست آلمانی به نام “مسیو شونمان” همکاری می کرد تا بتواند بخشی از مواد اولیه کوره اش را وارد کند. استاد صنیع زاده از جمله اساتید میناکاری اصفهان است که آثار ارزشمندی از او مانند جعبه قرآن، گلدان، تابلو میناکاری و غیره وجود دارد که هم اکنون در چند موزه مانند موزه جواهرات ملی بانک مرکزی ایران، کاخ موزه نیاوران و موزه آستان قدس رضوی نگه داری میشود. از این رو به “پدر میناکاری ایران” معروف است.

استاد ابراهیم زرقونی

استاد ابراهیم زرقونی نیز مانند استاد صنیع زاده حدود 80 سال زندگی کرده است. ایشان از جوانی، قلم زنی انجام می داده و اولین فردی است که میناکاری را روی گلدان، پیاده سازی کرده است، او از جمله کسانی است که نسبت به دنیای رنگ ها احساس ویژه ای دارد؛ همان علاقه خاص که باید در فرد نسبت به این حرفه وجود داشته باشد.

همچنین این شخص از کار هنرمندان هندوستانی، ایده می گرفته است. زرقونی از جمله اساتید میناکاری اصفهان است که خانواده ایشان نیز از جمله پدربزرگ شان مشغول به حرفه میناگری بوده اند و همین امر دلیل مهمی برای گرایش ایشان به این حرفه بوده است. بخشی از آثار ایشان در موزه هنرهای معاصر اصفهان نگه داری می شود. برخی از آثار زرقونی آنچنان ارزشمند هستند که توسط دولت ایران به کشورهای خارجی هدیه شده است.

استاد حسن خان فرامرزی

این استاد نزدیک به یک قرن پیش به دنیا آمده است و اکنون در قید حیات نیستند. برخی، ایشان را احیاگر میناکاری ایران می دانند و شاگردانی همچون استاد شکرالله صنیع زاده پیش ایشان کار می کرده اند و هنر میناگری یاد می گرفتند. ایشان نیز با “مسیو شونمان” هنرمند آلمانی همکاری می کرده اند که البته فقط رنگ ها را از او یاد گرفتند و “مسیو شونمان”، پخت و کوره پزی مینا را یاد نمی داده است.

استاد فرامرزی در این مورد خود، دست به کار می شود و از حفره ای که جلوی کوره تعبیه می کند، یک بار حرکات این مهندس آلمانی را زیر نظر می گیرد و بعد از رفتن او، خود به کوره پزی “میناکاری” اقدام می نماید. این اقدام استاد فرامرزی را باید تحسین کرد و به همین علت ایشان را از اساتید میناکاری اصفهان و جزو احیاگران این حرفه فاخر می دانند.

استاد مرتضی اسماعیلی میناکاری

ایشان از معروف ترین اساتید میناکاری اصفهان است که نزدیک به 70 سال سن دارند و در قید حیات هستند. ایشان هنر میناکاری را هم در داخل و هم خارج از کشور پیاده سازی کرده و محصولاتی باکیفیت ،تولید می کنند. ایشان نیز به صورت خانوادگی در این عرصه فعالیت می کند و ظروف میناکاری شده آنها در تهران معروف است. طراح های تولیدی این هنرمند، هم مرغوبیت بالایی دارد و هم به خوبی بر تولید آثار، نظارت می شود.

ضمن آنکه امضای شخصی ایشان بر روی طرح های تولیدی، نقش بسته است. در آثار استاد اسماعیلی، تولیداتی مانند تنگ و پارچ مسی میناکاری شده، بشقاب های سه تیکه ای، گلدان و گلاب پاش میناکاری شده و قندان میناکاری شده دیده می شود. علاقه مندان به هنر نگارگری می توانند آموزش کامل و تخصصی میناکاری را نزد اساتید برجسته کشورمان فرابگیرند.

استاد احمد رائض

این هنرمند بزرگ نیز یک قرن پیش به دنیا آمده است و هم اکنون در قید حیات نیستند. او از جمله اساتید میناکاری اصفهان است که از سن نوجوانی به یادگیری این حرفه اقدام کرد. آثار ایشان در بین کشورهای خارجی نیز مانند اروپا و آلمان، طرفداران زیادی دارد و به این کشورها صادرات می شود. ایشان به تاسیس کارگاه مینیاتوری اقدام نموده اند و تابلویی با 145 صورت، طراحی کرده که هم اکنون در موزه سوئیس است. این استاد از روی “خمسه نظامی” به طراحی تصاویر مینیاتوری اقدام کرده است. ایشان همچنین کارگاه میناگری داشته اند که متأسفانه از جمله کارگاه های خاموش و فراموش شده است و نیازمند احیاء، توسط هنرمندان این حرفه می باشد.

سید محمد فقیهی

این استاد بزرگ هم اکنون در قید حیات هستند و آثار ایشان همراه با ریزه کاری و زیبایی همراه است که نشان دهنده تلاش و خلاقیت این استاد بزرگ است. این استاد از سنین نوجوانی به دلیل شرایط سخت خانوادگی شروع به میناگری کرد. مدتی را نیز شاگرد استاد صنیع زاده بوده اند. آثار ارزشمند این استاد در موزه اصفهان نگه داری می شود. ایشان نیز از جمله اساتید میناکاری اصفهان است که آثارش به چندین مکان، تقدیم شده است. آثاری مانند گل و بوته با شعار “در بهار آزادی، جای شهدا خالی” که به شهدا تقدیم شده، اثری تصویری از مسجد الصخره به مناسبت روز قدس که به مجلس شورای اسلامی هدیه شده، و طراحی تصویری از بقعه حرم مطهر امام رضا ع از جمله آثار ارزشمند ایشان می باشد.

استاد حسین اسماعیلی

استاد حسین اسماعیلی برادر استاد مرتضی اسماعیلی است که فوت کرده اند و از جمله هنرمندان میناکار معروف هستند که در ساخت حرم های مطهر ائمه در ایران و عراق نقش داشته اند. ایشان یکی از برجسته ترین اساتید هنر مینا و نگارگری در کشور بوده که هنوز آوازه کارشان در بین هنرمندان وجود دارد.

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *